Dekorowanie tak zwanym stylem angielskim to po prostu stosowanie do dekoracji mas cukrowych.Co umożliwia tworzenie figurek,rzeżb,tworzenie kwiatów,tworzenie postaci z bajek itp.Masa cukrowa inaczej zwana lukrem plastycznym daje możliwości stworzenia prawie wszystkiego o ile mamy takie zdolności.Dekorowanie niekoniecznie jest trudne ale liczy się technika,wprawa i nabyta praktyka.
Styl angielski w tortach czasami bywa bardzo pracochłonny,można robić dekoracje do tortów nawet kilka dni jeżeli jest dużo elementów dekoracyjnych.A najbardziej pracochłonne są kwiaty ale wyglądają na tortach nieraz lepiej od żywych kwiatów.No i najważniejszy jest projekt tortu który czasami stwarza wiele problemu.Dlatego kalkulując cenę tortu w stylu angielskim dla klienta trzeba często uwzględnić nakład pracy oraz czas.Wiele razy spotykam się z pytaniem ceny za kilogram niestety w tortach artystycznych uważam że nie może być takiego pojęcia.Bo nad niektórym projektem można pracować 2 godziny a nad innym 2 dni.W Anglii nie spotkałam się z ceną za kilogram liczy się tylko sztuka i praca włożona w dany tort.W niektórych projektach tortów w stylu angielskim trzeba być bardziej artystą niż cukiernikiem.