Propozycja na jesienne dni
225 g połamanej czekolady deserowej
3 łyżki wody
150g brązowego cukru
175g miękkiego masła
25g zmielonych migdałów
3 łyżki mąki
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
100g posiekanych migdałów bez skórki
cukier puder do posypania
Posmarować cienko tłuszczem tortownicę o średnicy 23 cm i wyłożyć pergaminem.Na bardzo małym ogniu rozpuścić w rondelku czekoladę w wodzie,mieszając aż powstanie gładka masa.Wsypać cukier i mieszać do całkowitego rozpuszczenia.Trzeba uważać żeby się nie przypaliło.Nadal mieszając dodawać po trochu masło aż się całkowicie rozpuści.Zdjąc rondelek z ognia i dodać zmielone migdały oraz mąkę i wymieszać.
Dodawać po jednym żółtku dokładnie mieszając ciasto.
Ubić osobno pianę z białek i dolać masę czekoladową mieszając łyżką.Następnie dodać posiekane migdały i wymieszać.
Przelać ciasto do tortownicy.Piec w piekarniku przez 40-45 min. w temperaturze 180 C.
Po upieczeniu.
Zostawić w foremce na 40 minut do ostygnięcia.I już pychotka.
Można jeszcze podać ze śmietaną ubitą jak ktoś lubi.
Ja wykorzystałam to ciasto czekoladowe do zrobienia dyni