Angielski tort weselny-wedding cake


 250 g masła
250 g cukru brunatnego
5 jaj
sok i skórka otarta z 1 cytryny
1 kieliszek rumu
250 g mąki
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatułowej
150 g grubo posiekanych wiśni kandyzowanych
400 g rodzynek koryntek
100 g posiekanej skórki pomarańczowej
100 g posiekanej skórki cytrynowej
50 g pokrojonych migdałów
500 g cukru pudru
2-3 białka
1 łyżeczka soku cytrynowego


Tortownicę posmarować masłem.piekarnik nagrzać do 180 C.
Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę.Dodawać kolejno jaja.sok,skórkę otartą z cytryny i rum.
Wszystko dobrze utrzeć.W czasie ucierania dodać do masła 1-2 łyżki mąki,żeby masa się nie zwarzyła.Pozostałą mąkę przesiać i dodać razem z cynamonem,gałką oraz bakaliami.
Przełożyć ciasto do tortownicy i piec 1 i 1/2 godziny.
Ciekawostka-wedding cake smakuje najlepiej jeśli upiecze się go 14 dni przed spożyciem i przechowywać zawinięte w folię aluminiową.Ciasto można przechowywać dobrze opakowane nawet rok.Wiele rodzin w Anglii kultywuje zwyczaj przechowywania kawałka tortu weselnego aż do chrztu pierwszego dziecka.