Historia tortu ślubnego jest długa – tradycja ta sięga do czasów starożytnego Rzymu.
Naturalnie starożytni rzymianie nie mieli w zwyczaju piec i dekorować
eleganckich tortów ślubnych z lukrem i uroczą cukrową miniturką pary
ślubnej. Zazwyczaj używali w tym szczególnym dniu bochenka razowego
chleba, który łamany był nad głowami małżonków, co miało im zapewnić
szczęście i pomyślność.
W czasach średniowiecza na stole weselnym stawiano zwykle ciastka lub
bułki. Każdy gość przynosił małe ciastko, ustawiano je potem w stos,
nad którym młodzi musieli się pocałować, by ich małżeństwo było
szczęśliwe.
W XVII wiecznej Francji piekarze ustawiali w stożek razowe bułeczki,
po czym polewali je białym lukrem – i to jest prawdziwy początek tortu
jakim znamy go dziś – kilka warstw ciasta biszkoptowego ułożonych w
stożek, pokryty warstwą białego lukru.
Obecnie tortom weselnym nadaje się kształty okrągłe, kwadratowe,
prostokątne, owalne, serc – długo by wymieniać… jest tyle sposobów ich
dekorowania, że wybór tego jedynego jest bardzo trudny. Ale dobry cukiernik jest w stanie stworzyć tort marzeń
Dawniej, tort ślubny pełnił raczej funkcję symbolu i jego wygląd nie
miał wielkiego znaczenia – na szczęście te czasy mamy za sobą.
Dzisiejsze torty to często popis kunsztu i ekstrawagancji. Podczas
przyjęcia para kroi tort wspólnie, po czym pan młody powinien
poczęstować żonę kawałkiem – oznacza to, że młodzi będą się nawzajem
wspierać przez resztę życia.