Będzie to cykl poświęcony ciasteczkom które można zrobić jako ozdoby choinkowe lub może jako prezent w słodkiej formie.A więc z okazji Mikołaja zaczynamy od Wesołych Mikołajków.
Składniki n 8 szt
500 g miodu
1/2 filiżanki wody
250 g mąki żytniej
250 g mąki pszennej
100 g pokrojonej skórki cytrynowej kandyzowanej
20 g przyprawy do pierników
20 g sody
1 żółtko
1 białko
100g cukru pudru
do ozdoby/ połówki obranych migdałów,orzeszki pistacjowe,kolorowe groszki i perełki cukrowe
Zagotować miód z wodą i schłodzić trochę.Mąkę pszenną i żytnią przesiać na stolnicy i wymieszać ze skórką cytrynową i przyprawą do piernika.Wlać miód i zagnieść twarde ciasto.Na końcu wgnieść w ciasto sodę.Odstawić ciasto pod przykryciem na 24 godziny.
Posmarować tłuszczem blachę.Nagrzać piekarnik do 200C.Naszykować sobie z kartonu szablon Sw.Mikołajka lub poprostu użyć metalowych bądż plastikowych foremek do wycinania.
Ciasto rozwałkować ,podsypując mąką stolnicę na grubość około 1cm i wycinać Mikołaje.Ułożyć figurki na blaszce.Posmarować rozmąconym żółtkiem i piec około 15 minut.Upieczone Mikołajki ułożyć do wystydzenia.
Utrzeć lukier z białka i cukru pudru.Figurki ozdabiać lukrem,cukierkami,migdałami i orzeszkami.To oczywiście najprzyjemniejsza część dekorowanie do którego można zaprosić dzieci,przyjaciół ,rodzinę i spędzić miło czas.A ile frajdy z tak przygotowanych Mikołajków bo każdy może wylosować wcześniej dla kogo ma zrobić Mikołajka.
A już jutro baaaardzo MIKOŁAJKOWE MUFFINKI.
Jeżeli interesuje Cię dekoracja na takie pierniczki to napisz w komentarzach o tym a przygotuję propozycję i zamieszczę zdjęcia bądz film